Balustrada structurala SCR 03 - FereastraDeTOP

Având rolul de protecție împotriva căderii în gol, balustradele pot avea în același timp și funcțiune de stâlp sau susținător al altor structuri. Panourile de balustradă executate întotdeauna din sticlă laminată și securizată EVOLAM T, prelungite până jos, cu descărcarea sarcinii pe pardoseală, preiau greutatea distribuită a treptelor și le solidarizează.

Profilele folosite în cazul panourilor de balustradă care au rol de structură de susținere sunt variante robuste și sigure pentru a prelua greutatea treptelor și a diminua vibrațiile generate de utilizarea lor.

Decupajele realizate pe CNC, cu precizie maximă, încadrează treptele iar fixarea acestora se realizează fie mecanic, fie prin lipire. Prelucrarea CNC, după fișiere .dxf sau .dwg implică acuratețe în execuția pe 2 sau 3 foi de sticlă a aceluiași decupaj, în exact aceeași zonă. Astfel, după laminare, rezultă un panou cu mai multe decupaje perfect aliniate, în care urmează să fie introduse capetele libere ale treptelor. Încastrarea unei extremități a treptei în perete asigură rigid vibrația la mișcare iar inserarea capătului liber în decupajele CNC, aliniate și perfect finisate, fixează într-un tot unitar treptele și balustradă structurală.

Variante de balustrade structurale sunt și cele care sunt fixate în plafon, cu structuri rigide, calculate specific. În aceste cazuri sticla coboară mai jos de capătul liber al treptelor, astfel încât să le înglobeze pe acestea și să le rigidizeze. Având în vedere că spațiul necesar pentru execuția scărilor este destul de mare, suprafața de sub aceasta devine inutilizabilă pentru circulație dar poate fi folosită pentru alte scopuri.

O altă situație în care balustrada are rol structural este cea în care susține capătul liber al treptelor însă lungimea treptelor nu poate fi acoperită de o singură bucată de sticlă, fiind necesare 2,3 sau mai multe panouri, unite mecanic între ele pentru a întruni aspectele de siguranța și suport. În acest caz prima balustradă va descărca greutatea pe pardoseală, a doua va fi legată de ea iar următoarele panouri se vor uni , împreună cu ultima, care face legătura deja cu pardoseala nivelului următor. Aceste capete care descarcă greutatea pe pardoselile fiecărui etaj, solidarizează balustrada cu treptele.